Truus Groenendijk

In Oeganda hebben we contact met Truus Groenendijk. Een gedreven vrouw die zich al jaren inzet voor de medemens die het nodig heeft. Zo werkte ze ook in India bij moeder Theresa. Maar nu woont en werkt ze in Oeganda. En zet ze zich al jaren in voor de plaatselijke bevolking daar.

In de Health Clinic is zij een diabetes- en een epilepsiepoli gestart. De gezondheidszorg is in Oeganda niet zo goed geregeld als bij ons. Als wij ziek zijn gaan we naar een dokter, de verzekering betaald. In Oeganda betaal je als je een arts of ziekenhuis bezoekt direct. Kun je het niet betalen? Jammer, dan word je niet geholpen. Doordat Oeganda nog een ontwikkelingsland is, is zorg ook niet zo vanzelfsprekend als bij ons. Sommige mensen moeten zes uur lopen om bij een Health Clinic te komen, maar daar is niet altijd een arts aanwezig. Door de slechte infrastructuur zijn de mensen aangewezen op zandwegen, die door regenval soms heel slecht begaanbaar zijn.

Truus heeft verschillende mensen opgeleid om haar diabetes- en epilepsiepoli te draaien als zij niet in Oeganda is, en ook als ze ooit voorgoed terug naar Nederland gaat. De poli zal wel afhankelijk blijven van Nederland, want er is nu een goed contact met het ziekenhuis in Woerden en de Diabetes Stichting. Hier kan de Health Clinic terecht voor advies.